Fontos – rettenetes hidegek vannak, így segíthetünk a hajléktalanokon Szolnokon

Megosztás

Talán életmentő lehet, ha tisztában vagyunk néhány alapvető információval és telefonszámmal, ha Szolnok utcáin a következő napokban a hidegtől didergő, otthon nélküli emberekkel találkozunk. Olyannyira veszélyes a helyzet, hogy január 8-án, azaz tegnap vörös kódot léptettek életbe, ez előreláthatólag szombat reggelig lesz érvényben.

A vörös kód azt jelenti, hogy minden szociális intézménynek kötelező befogadni a hajléktalan vagy bajba jutott embereket. A következő néhány éjszakára félelmetes, sok helyen mínusz tíz Celcius-fokos hideget prognosztizáltak, a hajléktalan emberek segítség nélkül könnyen a fagyhalál állapotába juthatnak.

„Az extrém hideg megérkezett az országba, emiatt a szolnoki önkormányzat a hajléktalan emberek védelmében életbe léptetett egy telefonszámot, mely A VÖRÖS KÓD IDEJÉN (várhatóan január 13-án 8 óráig) ÉJJEL-NAPPAL HÍVHATÓ: +36 20 440 5559” – tette közzé a fontos információkat a közösségi oldalán Szalay Ferenc polgármester.

Arra kérik a helyieket, mentsék el telefonjaikba a Humán Szolgáltató Központ fent olvasható telefonszámát, így könnyebb tárcsázni, ha bajba jutott, segítségre szoruló emberrel találkozik. Egy másik telefonszám is fontos lehet, ez a a Periféria Diszpécserszolgálatot telefonja: +36 42 504 618

A polgármester kiemeli, ha olyasvalakivel találkozunk, aki láthatóan eszméletlen és reakcióképtelen állapotban van, akkor minden esetben a 112-őt kell értesíteni.

 Fontos! Ha valaki azonnali egészségügyi ellátásra szorul (eszméletlen, reakcióképtelen állapotban van), akkor az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni a 112-es telefonszámon!

Kép: Huszár Dávid/Népszava

Kapcsolódó cikkek